Ljubljana, een verborgen juweeltje: 6 redenen voor een citytrip
Tijdens onze roadtrip door Slovenië vorige zomer, houden we ook halt in de hoofdstad Ljubljana. Ljubljana komt misschien niet direct in je op als je aan citytrippen denkt, en dat is heel spijtig! Want Ljubljana heeft volgens mij absoluut alles wat een leuke weekendbestemming moet hebben. Wij waren echt aangenaam verrast, dus hier alvast 6 onweerstaanbare redenen om snel te boeken:
- DEZE HOOFDSTAD ADEMT GESCHIEDENIS
Overal om je heen zie je overblijfselen en herinneringen aan een rijk en zeer divers verleden, met een aantal zeer bekende namen die het rijtje passeren, ik werd overspoelt door nostalgie 🙂
Als je door de stad wandelt, zie je overal draken opduiken, dit is dan ook HET symbool van de stad! Wie goed opgelet heeft tijdens de geschiedenisles, kan zich misschien nog de mythe van Jason en Het Gulden Vlies herinneren.
Volgens deze legende stal de Griekse held Jason samen met zijn Argonauten het Gulden Vlies van koning Aietes en vluchtte vervolgens met zijn schip over de grote oceanen. Maar in plaats van naar het zuiden te varen, kwam het schip terecht bij de bron van de Ljubljanica-rivier, waar ze in de moerassen verrast werden door een draak.
Jason slaagde er in hem te overmeesteren en nu staat deze draak afgebeeld in het wapenschild van Ljubljana. Jason, de grote winnaar, werd de eerste inwoner van Ljubljana. Dit verhaal is natuurlijk een legende. De werkelijke geschiedenis van de stad ziet er ietsje anders uit 😉
Door haar gunstige positie in het midden van Centraal-Europa, Zuid-Europa en de Balkan, ontstond er al in 2300 voor Christus kwam een eerste nederzetting in de moerasgebieden van Ljubljana. In 14 voor Christus arriveerden de Romeinen. Zij stichtten een ommuurde nederzetting met de naam Emona.
Vandaag kan je nog steeds een stuk van deze muur bezichtigen bij Mirje, in het zuidelijk deel van de stad. Vervolgens werd Emona diverse malen binnengevallen door de Barbaren en werd uiteindelijk verwoest door de Hunnen onder leiding van Attila. De Slaven begonnen zich te vestigen in dit gebied in de 6e eeuw na Christus.
In 1335 kwam dit hertogdom onder Habsburgs gezag en dat zou zo blijven tot 1919. Zij bouwden de lichtgekleurde kerken en villa’s die de stad de bijnaam ‘wit Ljubljana’ gaven. De Habsburgse heerschappij zou duren tot de val van de Habsburgse monarchie in 1918!
Op het einde van de Middeleeuwen was de stad een belangrijk cultureel centrum. De stad zou altijd een aantrekkingskracht op kunstenaars en vrijheidsstrijders blijven uitoefenen. De Eerste Wereldoorlog betekende het einde van het Habsburgse rijk aangezien dat uiteenviel in de republieken Hongarije en Oostenrijk.
Op hetzelfde moment ontstond het door de Slovenen zo vurig gewenste onafhankelijke ‘Koninkrijk der Serven, Kroaten en Slovenen’. Dat dit kunstmatige land met zijn verschillende nationaliteiten en culturen decennia later volledig in elkaar zou storten, was bijna onvermijdelijk.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de stad achtereenvolgens in handen van de Italianen en de Duitsers, en werd ze het centrum van de vrijheidsstrijders. Op 26 juni 1991 werd de Republiek van Slovenië uitgeroepen met Ljubljana als hoofdstad. In een poging om het proces te stoppen, rukten federatieve Joegoslavische troepen en tanks op.
Er werd zelfs gevochten en Ljubljana werd op 2 juli 1991 gebombardeerd. Behalve dit ene geval is er in Slovenië nooit oorlog gevoerd, in tegenstelling tot de rest van ex-Joegoslavië. Slovenië is dus nog maar een heel jong land, maar wel eentje met een héél rijke voorgeschiedenis, en daar vind je dus veel van terug in Ljubljana!
2. DE ARCHITECTUUR IS ER PRACHTIG
En zowat alle pleinen en straten zijn versierd met één of meerdere kunstwerken, het is net of je rondwandelt in een juwelendoosje! Ljubljana is nogal compact, alles ligt dus op wandelafstand, en om elke hoek ligt er wel een mooie verrassing te wachten.
Wij starten onze stadswandeling aan het prachtige centrale Preserenplein. Het is een levendige ontmoetingsplaats en het verbindt het nieuwe en oude stadsgedeelte met elkaar. Hier staat ook de knalroze(!) Franciscaner Annunciatiekerk , een suikerspin is er niets tegen. Fotomoment!
We wandelen verder richting oude stad, over de Tromostovje, dichtbij het stadhuis. Het is een groep van drie bruggen over de Ljubljanica rivier. Ooit lag hier maar één brug, maar omdat de architect Jože Plečnik (die bijna de hele stad heeft ontworpen) knelpunten wilde voorkomen, liet hij er in 1929 twee voetgangersbruggen bij bouwen. Nu komen we in het oude stadsgedeelte.
Voor een snelle lunch ga je naar Vodnikov trg, het centrale marktplein met prachtige bogen. Je kan hier goedkoop enkele Sloveense specialiteiten aanschaffen, zoals de beste Sloveens “prosciutto” en natuurlijk de “potica”; de Sloveense specialiteit als het om taarten gaat. Wie een tussendoortje zoekt, moet ook op de markt zijn.
De gebakken visjes die ze hier verkopen zijn een goedkope, plaatselijke snack waar heel Ljubljana op af komt. Je kan hier ook handwerk en lokale producten kopen. Ben je op een vrijdag in de stad, ga dan zeker naar het Pogacarjev trg. (plein), hier vind je Odprta Kuhna (een openlucht foodiemarkt), waar je vers bereide delicatessen en innovatieve snacks kunt proberen, een feest voor de smaakpapillen (enkel op vrijdag, tem oktober)!
Dan beginnen we aan de forse klim naar Ljubljanski Grad, het kasteel dat in het midden van de stad hoog boven ons uittorent. Als je geen zin hebt om te klimmen kan je ook met de funicular (een kabelbaan) naar boven. Wat een prachtig uitzicht, vooral ‘s avonds, als de lichtjes in de stad branden (kasteel is open tem 20u).
En dat helemaal gratis (tenzij je ook de musea en de toren wil bezoeken, dan betaal je entreegeld, maar hier hadden we achteraf spijt van, want het kasteelbezoek is zeker ook de moeite waard zonder deze betalende delen van het kasteel te bezoeken).
Als we weer beneden staan wandelen we nog naar de beroemde Drakenbrug en sluiten we onze dag af met een wijntje langs de rivier. De ondergaande zon maakte het plaatje compleet, perfecte dag in Ljubljana!
3. LJUBLJANA IS ERG GEZELLIG
Ik vind het een hele leuke stad voor een korte citytrip, net omdat ze vrij klein is (toch in elk geval in vergelijking met enorme metropolen zoals Rome, New York, Berlijn,…) en dus minder overweldigend. Citytrippen kan nogal vermoeiend zijn, maar hier kan je rustig de stad en haar hoogtepunten verkennen en ook nog lekker genieten van de authentieke sfeer en de mensen.
Het valt ons ook op dat Ljubljana een echte studentenstad is, in vergelijking met vele andere plekken in Slovenië is de bevolking hier overwegend jong. Niet alleen Slovenen studeren in deze hoofdstad, ook veel Erasmus studenten zul je Engels tegen elkaar horen praten en daardoor krijgt Ljubljana toch een soort internationaal en relaxed karakter. Levensgenieters zitten hier op hun plaats 😉
4. STREET ART!
Doordat er veel studenten wonen heeft Ljubljana een hip karakter, een rijke kunstscene en is er veel ruimte voor expressie. Dit vind je vooral terug in de wijk Metelkova, het kunstcentrum van Slovenië’s hoofdstad en een van Europa’s meest succesvolle wijk van kraakpanden.
Het ligt aan de oever van de rivier aan de moderne kant van de stad. Middeleeuwse verdedigingsmuren, kleurrijke kerken, graffiti op de muren en vervallen gebouwen maken Metelkova Mesto het cultuurcentrum van de stad, waar meer dan 1200 evenementen per jaar worden georganiseerd. Sla het Museum of Contemporary Art MG+MSUM niet over. De toegang kost slechts €5 maar eenmaal binnen waan je je in een andere wereld.
5. LJUBLJANA IS EEN GROENE STAD
Het is een van Europa’s groenste en meest leefbare hoofdsteden en in 2016 kreeg Ljubljana de titel van Groene Hoofdstad van Europa van de Europese Commissie: het autoverkeer is heel beperkt in het centrum, hierdoor zijn de oevers van de smaragdgroene Ljubljanica volledig vrij voor voetgangers en fietsers.
Voor nog meer groen trek je naar het Tivoli park, deze groene long is in elk seizoen prachtig en met een beetje geluk is er een tentoonstelling aan de Jakopic Promenade (deze worden gedurende het hele jaar georganiseerd), in het centrum van het park.
6. AAN ROMANTIEK GEEN GEBREK
De stad was immers de woonplaats van France Prešeren, de grootste Sloveense dichter. Het leven van Prešeren werd beheerst door een aantal tragische feiten, zoals de onverwachte dood van zijn beste vriend en de ongelukkige want onbeantwoorde liefde voor Julija Primic.
Tijdens een misbezoek in de kerk van Trnovo in Ljubljana, zag hij Julija Primic, de dochter van een rijke familie uit Ljubljana, en werd onmiddellijk verliefd op haar. Zijn gedichten, maar ook zijn dagelijkse leven, zijn in belangrijke mate door deze verliefdheid beïnvloed. Zij beantwoordde zijn liefde niet en verloofde zich met de zoon van de tot de rijke adel.
Alle verliezen uit deze jaren en de onbeantwoorde liefde voor Julija Primic lieten Prešeren steeds meer naar de fles grijpen. Hij werd een bekende gast in de cafés, waar zijn drinkliederen en schunnige teksten berucht waren. Hij ging er erg op achteruit, was voortdurend dronken en verzorgde zich niet.
Enige publieke erkenning voor zijn oeuvre heeft Prešeren nooit ontvangen. Hij verviel aan drankzucht en depressies. Uiteindelijk overleed hij aan levercirrose…
Als je op het Preserenplein staat, kan je op Wolfova ulica 4 (huisnummer) een terracotta meisjesfiguur uit het raam zien piepen: het is Julija Primic die de blik van haar levenslange aanbidder Preseren komt opvangen.
En hoe kan je de liefde meer vieren dan met een romantisch boottochtje op de Ljubljanica? Je vindt verschillende opstapplaatsen aan de kade. En als romantische afsluiter van de dag kan je je je met je geliefde gaan vergapen aan een perfecte zonsondergang boven de stad in de Neboticnik wolkenkrabber.
Bovenin dit gebouw vind je immers het Nebotcnik Café waar je een grandioos uitzicht over de stad hebt, en blijkbaar ook de lekkerste koffie en cake 😉 Dit werd ons verzekert door een local,, helaas zijn wij er zelf niet geraakt, wij moeten dus zeker een keertje terugkomen!
Dankjewel Kiki voor jouw reisverslag. Heel lang geleden toen Joegoslavië nog één geheel was, kwam ik er op doorreis naar Griekenland. Een korte lunchstop en dan weer weg. Meer was het niet. Ik herinner mij dan ook totaal niets meer van de stad behalve dat het er heel druk was. Jouw verhaal geeft mij nu wel kriebels om er nog eens heen te gaan.
Hoi An, ja zeker de moeite, zowel Ljubljana als Slovenië in het algemeen! Je hebt er nog steeds het gevoel een reiziger te zijn, in plaats van alleen een toerist 😉 ik schrijf nog wel eens over de rondreis in Slovenië. Grtjs.