To be or not to be in Stratford-upon-Avon
De Engelsen zijn behoorlijk behoudsgezind en dat leidt wel eens tot onpraktische oubollige toestanden. In een tijd waarin zowat iedereen parkeergeld betaalt met bankkaart of betaalapp, vind je op Britse bodem her en der nog parkeerautomaten waar enkel met munten kan worden betaald. In combinatie met de zeer hoge parkeertarieven is het echter niet evident om bijvoorbeeld aan twintig pond muntstukken (jawel zoveel hadden wij er in Windsor nodig !!! ) in je portemonnee te hebben zitten. Maar daar hebben ze dan weer iets op gevonden. In de buurt van de parkeerautomaat staat immers nog een tweede automaat waar je je briefjes in muntstukken kan omwisselen. Jawel, de Harry’s zijn hier erg handig ! Maar toch niet handig genoeg want in Rye zijn de Harry’s wél mee met de tijd en is de parking voorzien van een betaalautomaat die ook de mogelijkheid biedt om met kaart te betalen. Super handig alleen … Het systeem is er eentje waarbij ook de nummerplaat moet worden ingegeven en jammer … buitenlandse nummerplaten worden er niet aanvaard dus kunnen we er niet parkeren. Geloof we … we zijn niet de enigen die sakkeren !
Toch heeft dat behoudsgezinde ook zijn charmes. Nergens zijn de huizen en bouwsels zo goed bewaard als in Engeland. Waar wij Belgen al heel vroeg onze oude “rommel” hebben neergegooid om het te vervangen door nieuwbouw, staat Engeland vol van tot de verbeelding sprekende, fraaie, antieke cottages.
In Stratford-upon-Avon, de geboorte- en sterfplaats van Shakespeare, hebben ze het al heel vroeg in de geschiedenis begrepen dat ze met de dichter en toneelschrijver een goudhaantje hadden binnengehaald en dat ze dus maar beter heel spaarzaam met hun stad zouden omgaan. Veel uit de tijd van de beroemde William is dus bewaard gebleven en vandaag nemen we een kijkje in zijn geboortehuis.
Het huis in het hart van Stratford-upon-Avon kan je binnengaan via een ontvangstruimte naast het huis waar zich niet alleen de kassa bevindt maar ook een permanente tentoonstelling over leven en werk van Shakespeare. Het huis geeft een mooi beeld op hoe de kleine William zijn kinderjaren moet hebben doorgebracht.
In de prachtige en vandaag ook zonovergoten tuin van het huis zijn acteurs een speech uit het toneelstuk “Julius Caesar” dat op 21 september 1599 in première ging aan het declameren. Werkelijk heel knap en indrukwekkend en de acteurs kennen Shakespeare door en door getuige het feit dat het publiek hen suggesties mag geven om nog andere passages uit geliefkoosde theaterstukken op te voeren.
Lees jij ook wel eens de graffiti op muren en deuren van bijvoorbeeld toiletten, bushokjes, enzovoort ? Dat de mens zo graag laat weten dat hij ergens is geweest, is blijkbaar van alle tijden. Al meteen na het leven van Shakespeare werd zijn geboortehuis dat later een pub werd, een soort van bedevaartsplaats en ja … ook toen schreven “pelgrims” hun namen op de muren. In de ramen van de slaapkamer waarin William werd geboren, staan heel wat namen gekrast en ja ook bekende schrijvers, filosofen en acteurs zijn hier geweest. De muren werden – nu het huis in handen is van een Trust, opnieuw gewit maar het kraswerk in de ramen is heel duidelijk te zien.
In de belangrijkste kamers van het huis staan gidsen in zestiende-eeuwse kledij om al je vragen te beantwoorden. Zo leren we dat John Shakespeare (Williams vader) voorwerpen maakte zoals handschoenen en geldbeugels uit fijn leder en dat hij die verkocht door het open raam langs de straatzijde.
In de geboortekamer zit een gids met een hoofd waarmee hij zo uit een stuk van Shakespeare lijkt weggerend te zijn. Het is heerlijk om met hem te praten. De man is zeer onderlegd al situeert hij de geboorteplaats van Keizer Karel abusievelijk in het Gravensteen te Gent. Maar bon, erg ver zit hij er niet naast.
Het is werkelijk een leerzame dag en ons ticket is geldig voor een bezoek aan nog een aantal andere adresjes die aan Shakespeare gelinkt zijn.
Maar die zijn voor morgen.
19 reacties