Afternoon tea bij Fortnum and Mason
Engelsen en hun thee. Het is me wat. Ik had vroeger een Engelse collega die jaren geleden met haar waterkoker en theezakjes de wereld afreisde. Want je ogen opendoen en niet meteen een kopje thee kunnen drinken, overleeft een Engelse niet. Gelukkig bieden de meeste hotels tegenwoordig koffie- en theefaciliteiten op de kamer aan, en kan zij wat nuttigers in haar koffers steken.
Maar dat ochtendkopje, is niet de enige thee die gedurende de dag genuttigd wordt. Want in de namiddag volgt er nog een theemomentje. Meestal een kopje met wat sobere koekjes, maar het kan ook uitgebreider. Engelsen drinken hun namiddagthee in huiselijke sfeer, maar ook in die oh zo gezellige theehuisjes die Engeland rijk is. Kleine tafeltjes met schattige tafelkleedjes en kleurige en fleurige theeserviezen gaande van grootmoeders grootste schat, over heuse vintage tot Royal Doulton (al dan niet met handpainted periwinkles 🙂). Je hebt keuze uit een groot assortiment theesoorten en daarbij kan je dan wat huisgemaakt lekkers nemen dat je dikwijls op een patisseriewagentje wordt aangeboden. Populair in Engeland zijn vooral chocoladecake en de iets gezondere worteltaart.
Nog typischer Engels is de zogenaamde cream tea, waarbij je kopje thee vergezeld wordt door een zogenaamde scone (iets tussen een broodje en cakeje in) met clotted cream (een dikke room) en jam.
Maar het kan nog uitgebreider, eleganter en chiquer : de zogenaamde afternoon tea. Je vindt ze tegenwoordig overal in Engeland maar vooral de Londense hotels zijn er beroemd voor. Zo kan je een uitmuntende afternoon tea nuttigen in de luxueuze Dorchester en Savoy hotels. De cakejes lijken net zo fijn gesculpteerd als beeldhouwwerken en de taartjes zijn net schilderijen. Zo mooi dat je amper je tanden erin durft te zetten. Maar nog belangrijker, het is een genot voor je smaakpapillen.
De beroemdste afternoon tea vind je bij Fortnum and Mason, het kwaliteitsvolle grootwarenhuis op Picadilly. Als je met Kerst in Londen bent, moet je hier zeker eens binnenspringen. De winkel baadt zowel buiten als binnen in Engelse kerstsfeer en de geschenkmanden met allerlei lekkers zijn een plaatje.
Fortnum and Mason staat voor kwaliteit, daarmee zijn ze beroemd geworden en daarom maakte de Queen hen ook tot hofleverancier. De winkel zelf werd gesticht in de 18de eeuw en ziet er nog even elegant en chique uit als toen. Met rijke tapijten, donker hout en sierlijke trappen, ademt het nog steeds zijn rijke geschiedenis uit. Vooral de adel en de gegoede hogere klasse die woonde in de statige herenhuizen in Kensington en Mayfair, stuurden hun huispersoneel naar hier om luxe voedingswaren en het beste van het beste te kopen. Je wil natuurlijk uitpakken op je feestje met exclusieve bubbels in je hoge champagneglazen en exquis Frans druivensap in je geslepen kristallen wijnglazen. En op je dure porseleinen borden die je ooit meebracht van op één van je exotische verre reizen, mocht natuurlijk niet zomaar kip liggen, tenzij het een poulet de Bresse was. Maar ook de gewone Engelsman vond later zijn weg naar Fortnum and Mason voor die prachtige geschenkmanden of speciale thee. Hoewel verse en kwaliteitsvolle luxe voedingswaren nog steeds het belangrijkste zijn voor Fortnum and Mason, werd over de jaren heen ook vrouwen- en herenafdelingen opgericht. Alleen al de manier waarop alles ligt uitgestald op tafels en wandkasten, maakt van het bezoek een bijzondere ervaring.
Ondertussen telt het warenhuis vijf restaurants waaronder een ijssalon en een wijnbar. Maar het bekendste en populairste is ongetwijfeld het Diamond Jubilee Tea Salon, het stijlvolle theesalon gelegen op de vijfde verdieping.
Je kan hier kiezen voor de klassieke afternoon tea met kleine sandwiches, scones en keuze uit een waaier aan taartjes. Er is ook een hartige versie en zelfs vegetarische, gluten- en lactosevrije versies. Geen excuus dus. Zodra de taartenstaander op tafel wordt gezet, komt je het water in de mond. Kleine verzorgde sandwiches met allerlei lekkers zoals zalm, eiersla en komkommer waarbij je duimen en vingers aflikt, lichte scones met heerlijke jam van het huis, om maar te zwijgen over die megalekkere taarten in alle geuren en kleuren en waarbij je jezelf kan spiegelen in het glanzende chocoladeglazuur. Je gaat absoluut niet met honger naar huis. Meer zelfs, door de constante aanvoer van nieuwe sandwiches raak je misschien zelfs niet rond maar je krijgt alles mee in je exclusieve Fortnum and Mason ‘doggiebag’. Zo kan je nog een tweede keer genieten van al dat lekkers.
Niet alleen het eten is hemels, er is ook een enorme keuze aan thee van de meest gangbare theesoorten tot eigen samenstellingen. Als hofleverancier creëert Fortnum and Mason theemengelingen voor speciale gelegenheden, zoals het huwelijk van William en Kate, die ik je trouwens kan aanbevelen.
Tea for one, tea for two or tea for more. Onder vriendinnen of als romantisch onderonsje. Op je eentje na een middagje shoppen of als afsluiter van een leuke citytrip. Een afternoon tea bij Fortnum and Mason is een hele belevenis.
Tip : gelieve steeds te reserveren; voor een afternoon tea in het weekend liefst enkele weken op voorhand.